kotlety mielone
No właśnie. Niby takie proste, a jakiś czas temu wymyśliłem własny przepis i rodzinka się regularnie upomina o te kotlety, więc chyba są interesujące 🙂
Składniki:
- mięso mielone (ja preferuję wieprzowo-wołowe)
- cebula
- czosnek
- pieczarki
- oliwki
- bułka tarta
- jajko
- parmezan tarty
- przyprawy: pieprz, mielona gałka muszkatołowa, suszony koperek, bazylia
Przygotowanie:
Wszystko jest banalnie proste. Sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i ich proporcji.
Przysmażyć cebulkę, potem dodać drobno pokrojone pieczarki i rozciśnięty czosnek. Dobry efekt daje smażenie na oliwie z oliwek.
Jak pieczarki przestygną wymieszać z mięsem, oliwkami drobno pokrojonymi, parmezanem, bułką tartą i jajkiem. Przyprawić do smaku przyprawami.
No a potem tylko uformować kotlety i smażyć. Smacznego 🙂