pieczona karkówka
Tym razem przepis na szybkie i sprawne (pomijając czas leżakowania w marynacie) przygotowanie pieczeni z karkówki.
Składniki:
- karkówka,
- marchew, cebula, czosnek, suszone grzyby,
- miód,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: sól, estragon, pieprz kolorowy cały, ziele angielskie, bazylia, kolendra, cząber, oregano, papryka słodka, suszony koperek, suszone owoce jałowca.
Przygotowanie:
Najpierw nalezy przygotować marynatę. Marchew i cebulę drobno pokroić, wycisnąć czosnek. Dodać suszone grzyby (najlepiej zmielone w postaci mączki) oraz miód (maksymalnie dwie łyżki stołowe na kilogram mięsa). Zasypać przyprawami, zalać oliwą i dokładnie wymieszać.
Mięso dokładnie umyć oraz oczyścić. Włożyć do marynaty i zostawić na co najmniej dobę w lodówce.
I tyle. Po odleżeniu w marynacie włożyć całość do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 200 stopni Celcjusza przez około półtora godziny (kilogramową porcję karkówki).
Pieczeń najlepiej smakuje podawana z żurawiną. Smacznego.