zapiekanka z białej kapusty i serów
Tak sobie przypomniałem, że kiedyś moja mama zrobiła coś w tym stylu. I że to mi bardzo smakowało. Postanowiłem odtworzyć ten smak. Jakoś się udało.
Składniki:
- biała kapusta,
- ser typu lazur,
- ser typu parmezan (mielony),
- śmietana,
- oliwki,
- czosnek,
- przyprawy (pieprz biały i czarny, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa).
Przygotowanie:
Porozdzielać liscie kapusty i je zblanszować albo delikatnie podgotować.
Przygotowanie masy serowej: rozdrobnić ser lazur, dodać parmezan, śmietanę, rozdrobniony czosnek i oliwki. Wszystko dokladnie wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Liście kapusty poukładać w naczyniu żaroodpornym, przełożyć cześcią masy serowej i kolejną warstwą kapusty i masy serowej. Po wierzchu można posypać pozostałością parmezanu. Zapiekać w piekarniku przez jakieś 25 minut.
Można udekorować świerzymi listkami bazyli.
Smacznego.