maślaki duszone w maśle i estragonie
Jesień przyszła, to i czas na grzyby się pojawił. Skoro nazbierałem masę maślaków, coś z nimi trzeba było zrobić. A wiadomo, że te grzyby oprócz w jajecznicy, to pysznie duszone smakują.
Składniki:
- maślaki (obrane i umyte),
- cebula,
- czosnek,
- masło,
- marchewka i seler (niewielka ilość),
- odrobina białego wina (ja użyłem półwytrawnego, ale lepsze by było wytrawne),
- estragon suszony, cały,
- przyprawy: pieprz biały, ziele angielskie, liść laurowy, suszone owoce jałowca, koperek i natka pietruszki, sól,
- zasmażka.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć. Obrane i umyte maślaki dusić na maśle wraz z cebulą, czosnkiem, marchewką, selerem i białym winem. Wody nie potrzeba dolewać, bo grzyby i tak mają jej nadto. Doprawić przyprawami.
Ja użyłem dużej ilości nie posiekanego, suszonego estragonu. Dało to specyficzn, ziołowy smak.
Na koniec zagęścić zasmażką i gotowe. Podawać z makaronem bądź ziemniakami.
Smacznego.