pieczona karkówka

pieczona karkówka

Tym razem przepis na szybkie i sprawne (pomijając czas leżakowania w marynacie) przygotowanie pieczeni z karkówki.

Składniki:

  • karkówka,
  • marchew, cebula, czosnek, suszone grzyby,
  • miód,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, estragon, pieprz kolorowy cały, ziele angielskie, bazylia, kolendra, cząber, oregano, papryka słodka, suszony koperek, suszone owoce jałowca.

Przygotowanie:

Najpierw nalezy przygotować marynatę. Marchew i cebulę drobno pokroić, wycisnąć czosnek. Dodać suszone grzyby (najlepiej zmielone w postaci mączki) oraz miód (maksymalnie dwie łyżki stołowe na kilogram mięsa). Zasypać przyprawami, zalać oliwą i dokładnie wymieszać.

Mięso dokładnie umyć oraz oczyścić. Włożyć do marynaty i zostawić na co najmniej dobę w lodówce.

I tyle. Po odleżeniu w marynacie włożyć całość do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 200 stopni Celcjusza przez około półtora godziny (kilogramową porcję karkówki).

Pieczeń najlepiej smakuje podawana z żurawiną. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *