zapiekanka z białej kapusty i serów

zapiekanka z białej kapusty i serów

Tak sobie przypomniałem, że kiedyś moja mama zrobiła coś w tym stylu. I że to mi bardzo smakowało. Postanowiłem odtworzyć ten smak. Jakoś się udało.

Składniki:

  • biała kapusta,
  • ser typu lazur,
  • ser typu parmezan (mielony),
  • śmietana,
  • oliwki,
  • czosnek,
  • przyprawy (pieprz biały i czarny, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa).

Przygotowanie:

Porozdzielać liscie kapusty i je zblanszować albo delikatnie podgotować.

Przygotowanie masy serowej: rozdrobnić ser lazur, dodać parmezan, śmietanę, rozdrobniony czosnek i oliwki. Wszystko dokladnie wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.

Liście kapusty poukładać w naczyniu żaroodpornym, przełożyć cześcią masy serowej i kolejną warstwą kapusty i masy serowej. Po wierzchu można posypać pozostałością parmezanu. Zapiekać w piekarniku przez jakieś 25 minut.

Można udekorować świerzymi listkami bazyli.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *