maślaki duszone w maśle i estragonie

maślaki duszone w maśle i estragonie

Jesień przyszła, to i czas na grzyby się pojawił. Skoro nazbierałem masę maślaków, coś z nimi trzeba było zrobić. A wiadomo, że te grzyby oprócz w jajecznicy, to pysznie duszone smakują.

Składniki:

  • maślaki (obrane i umyte),
  • cebula,
  • czosnek,
  • masło,
  • marchewka i seler (niewielka ilość),
  • odrobina białego wina (ja użyłem półwytrawnego, ale lepsze by było wytrawne),
  • estragon suszony, cały,
  • przyprawy: pieprz biały, ziele angielskie, liść laurowy, suszone owoce jałowca, koperek i natka pietruszki, sól,
  • zasmażka.

Przygotowanie:

Cebulę pokroić i podsmażyć. Obrane i umyte maślaki dusić na maśle wraz z cebulą, czosnkiem, marchewką, selerem i białym winem. Wody nie potrzeba dolewać, bo grzyby i tak mają jej nadto. Doprawić przyprawami.

Ja użyłem dużej ilości nie posiekanego, suszonego estragonu. Dało to specyficzn, ziołowy smak.

Na koniec zagęścić zasmażką i gotowe. Podawać z makaronem bądź ziemniakami.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *