penne gulaszowe

penne gulaszowe

Najpierw wyjaśnię nazwę. Potrawa powstała po radosnej improwizacji w kuchni. Zaczynałem od koncepcji gulaszu, a skończyło się na sosie do makaronu. Z penne dobrze smakowało, więc niech tak zostanie. 😉

Składniki:

  • mięso (np. wołowinka, może być typu gulaszowego)
  • makaron typu penne
  • pieczarki
  • marchew
  • seler
  • kalarepa
  • cebula
  • czosnek
  • śmietana
  • kostka rosołowa
  • ser żółty mielony typu parmezan
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny mielony
  • mielona gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • estragon
  • cząber
  • świerzy koperek

Przygotowanie:

Cebulę pokroić, podsmarzyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojone mięso i czosnek rozgnieciony i wszystko razem zasmarzyć. Następnie dodać pokrojone warzywa (kalarepa nie była w planach, ale w lodówce zalegała i się całkiem nieźle wkomponowała) i kostke rosołową. Wszystko doprawić i dusić przez jakieś 40 minut. W miarę potrzeby dolać trochę wody, żeby utrzymać płynną konzystencję.

W ostatniej fazie zabielić śmietaną, wsypać ser i świerzy koperek, delikatnie cały czas mieszając, żeby się nie zważylo. Można też zagęścić lekko sos dodając mąkę wymieszaną dokładnie z wodą.
Podawać z makaronem typu penne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *