penne gulaszowe
Najpierw wyjaśnię nazwę. Potrawa powstała po radosnej improwizacji w kuchni. Zaczynałem od koncepcji gulaszu, a skończyło się na sosie do makaronu. Z penne dobrze smakowało, więc niech tak zostanie. 😉
Składniki:
- mięso (np. wołowinka, może być typu gulaszowego)
- makaron typu penne
- pieczarki
- marchew
- seler
- kalarepa
- cebula
- czosnek
- śmietana
- kostka rosołowa
- ser żółty mielony typu parmezan
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny mielony
- mielona gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- liście laurowe
- estragon
- cząber
- świerzy koperek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić, podsmarzyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojone mięso i czosnek rozgnieciony i wszystko razem zasmarzyć. Następnie dodać pokrojone warzywa (kalarepa nie była w planach, ale w lodówce zalegała i się całkiem nieźle wkomponowała) i kostke rosołową. Wszystko doprawić i dusić przez jakieś 40 minut. W miarę potrzeby dolać trochę wody, żeby utrzymać płynną konzystencję.
W ostatniej fazie zabielić śmietaną, wsypać ser i świerzy koperek, delikatnie cały czas mieszając, żeby się nie zważylo. Można też zagęścić lekko sos dodając mąkę wymieszaną dokładnie z wodą.
Podawać z makaronem typu penne.