karkówka duszona w piwie

karkówka duszona w piwie

No cóż, potrawa dla wymagających. I jeśli chodzi o przygotowanie (trochę czasu w sumie zajmuje), jak również przy konsumpcji.

Składniki:

  • karkówka
  • cebula
  • czosnek
  • kostka rosołowa
  • skórki pomarańczy
  • kilka suszonych śliwek
  • suszone owoce jałowca
  • ziele angielskie
  • goździki
  • mielona gałka muszkatołowa
  • estragon
  • no i piwko oczywiście

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć, w ostatniej fazie dodać rozciapciany czosnek. Wszystko odstawić. Mięso pokroić w plastry i ułożyć je na płasko w garnku, na cebuli. Dobrze, jak garnek będzie o dość dużej średnicy, tak, coby mięcho tworzyło jedną, płaską warstwę.

Zalać wszystko piwem, tak, żeby całkowicie przykryło mięcho (resztę piwa można już wypić 🙂 ). Kostkę rosołową rozrobić w niewielkiej ilości wrzątku i dolać do gara. Zasypać przyprawami, skórką pomarańczy (od serca) i dodać suszonych śliwek (dosłownie kilka). Zostawić wszystko na kilka godzin (może być nawet doba), niech się przegryzie.

Dusić na wolnym ogniu przez jakieś 30-45 minut.

Podawać z ziemniakami pure. Sos z mięsa można wykorzystać do polania ziemniaków.

One thought on “karkówka duszona w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *